NAŠE VÝHRADY VOČI KONSOLIDAČNÉMU BALÍČKU

Viac povedal v rozhovore predseda SOZ ZaSS Mgr. Anton Szalay.

Vážený pán

Vladimír Faič, splnomocnenec Vlády SR pre sociálny dialóg,

dovoľte, aby sme Vás touto cestou informovali o našich vážnych obavách v súvislosti s navrhovaným konsolidačným balíčkom vlády, ktorý má výrazné dopady na zdravotníctvo. Dnes, 1. októbra 2024, sme sa stretli s predsedom výboru NR SR pre zdravotníctvo, MUDr. Vladimírom Balážom, aby sme vyjadrili náš nesúhlas s plánovanými úspornými opatreniami, ktoré negatívne zasiahnu zdravotníkov – sestry, sanitárov, RTG asistentov a ďalší zdravotnícky personál, ktorého je už teraz kritický nedostatok.

Rovnako odmietame aj zámer transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, čo podľa nás predstavuje vážne riziko pre kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Tieto opatrenia by mohli ohroziť nielen stabilitu sektoru, ale aj zdravie a starostlivosť o pacientov, čo je pre nás neakceptovateľné.

Naša výzva vláde je jasná – apelujeme na predkladateľov konsolidačného balíčka, aby nezhoršovali situáciu v nemocniciach týmito opatreniami. Úspory na platoch zdravotníkov a štrukturálne zmeny v nemocniciach neprinesú zlepšenie zdravotníckeho systému, ale naopak, môžu viesť k ešte väčšiemu odlivu kvalifikovaného personálu, čo sa negatívne prejaví na poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Zajtra sa uskutoční rokovanie koaličnej rady, kde očakávame diskusiu o možných úpravách konsolidačného balíčka. V tejto súvislosti by sme Vás chceli požiadať, aby ste aj Vy ako splnomocnenec vlády pre sociálny dialóg zasiahli a podporili naše úsilie o udržanie stability a kvality zdravotníckeho systému.

Vopred Vám ďakujeme za Vašu pozornosť tejto závažnej téme a dúfame, že budeme môcť spoločne nájsť riešenie, ktoré neohrozí našich zdravotníkov ani pacientov.

S pozdravom,


Anton Szalay
Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb

Od SOZZASS

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *