03. 07. 2024, 12:19 h, SITA

Vyjednávanie o lepších podmienkach pre zamestnancov v desiatkach slovenských nemocníc je v súčasnosti nemožné. Tvrdia to zdravotnícki odborári.

Problémom sú zmluvy zdravotníckych zariadení s poisťovňami, a to najmä s najväčšou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá ich podľa nich aktuálne podpisuje maximálne na mesiac dopredu. Nemocnice tak podľa Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb nevedia, s akými finančnými prostriedkami môžu dlhodobo rátať.

Sociálny dialóg na bode mrazu

Sociálny dialóg s Asociáciou nemocníc Slovenska, ktorá združuje 82 zdravotníckych zariadení po celom Slovensku s približne 29-tisíc zamestnancami, je podľa odborárov na bode mrazu.

Asociácia totiž stále nemá dohodnuté riadne zmluvy na poskytovanie zdravotnej starostlivosti so štátnou VšZP. Situácia so zdravotnou poisťovňou Dôvera nie je údajne o nič lepšia, poskytovateľov zazmluvňujú maximálne na tri mesiace.

Neudržateľná situácia

Nič sa nedá plánovať, nič sa nedá dohodnúť. Nemocnice dlhodobo nevedia, koľko peňazí dostanú, preto sa nechcú k ničomu zaväzovať. V podstate nevedia, čo bude na budúci mesiac,“ tvrdí predseda odborového zväzu Mgr. Anton Szalay. Ten vyzýva Ministerstvo zdravotníctva SR, aby situáciu riešilo.

Je možné, že VšZP jednoducho nemá peniaze, ale dlhodobo je to neudržateľná situácia, aby sa každý mesiac podpisovali zmluvy,“ varuje šéf odborárov.

Zdroj: SITA

Od SOZZASS